Cookie preferences
SettingsI agree

Ernesto bouwt Ed Sheeran in Lego

12 January - 2022

Ernesto bouwt Ed Sheeran in Lego

Twee middagen had kunstenaar Ernesto Lemke, om met zijn Legoblokjes het portret van Ed Sheeran (uit de expositie Icons) na te maken in het Fries Museum. Hij kwam een heel eind.

GITTE BRUGMAN 

Het was de bedoeling dat bezoekers van de expositie Icons (met tientallen portretten uit de National Portrait Gallery) Ernesto Lemke aan het werk konden zien. Maar de afgelopen twee dagen stond de Leeuwarder kunstenaar endocentin een heel stil Fries Museum. Hij kreeg alleen gezelschap van twee beveiligers, een paar journalisten en een communicatiemedewerkster. 

DINSDAG 
12.00 u: Eduard Rekker installeert een camera op een statief en programmeert die zo, dat hij elke 15 seconden een foto maakt. Die beelden samen vormen na twee dagen een timelapse, een filmpje waarin in sneltreinvaart te zien is hoe het portret van Ed Sheeran onder Lemkes handen ontstaat. Zijn tafel kon niet ín de expositie staan, daarvoor hangt het portret op een te smalle plek. Dus kijkt hij nu uit over een druilerig Wilhelminaplein. 
12.20 u: Het begin is er. Lemke heeft heel goed naar de kopieën van Sheerans portret gekeken en de positie van het eerste oog bepaald. ,,De moeilijkheid met brick painting (zoals hij deze techniek noemt), is datje niet kunt schetsen.’’ Hij houdt de iris van het oog zo diep mogelijk. ,,Liefst de plaat zelf’’, zegt hij en tikt op de zwarte ondergrond.
12:30 u: Lemke doet zo nu en dan een stapje terug. Dan kan hij − als hij door zijn wimpers kijkt − al een beeld krijgen van de diepte in het portret. Het origineel is geschilderd door Colin Davidson. Het museum heeft contact met hem gehad en de schilder is enthousiast. Nu hopen dat ook Sheeran de activiteiten oppikt via social media. 
14.05 u: Een paar grotere vlakken in beige, lila en roze vormen de eerste wang van de zanger. Tussen de ogen geeft Lemke met een rijtje groene rondjes de neusbrug aan. Het tweede oog staat, evenals een deel van de neus. Het licht dat hierop valt, heeft hij gevat in verschillende tinten roze en wit. ,,Ik werk vooral in tonen, niet in de exacte kleuren van het schilderij.’’ Dat hij van oorsprong schilder is, helpt enorm. ,,Dat ik in deze techniek andere oplossingen moet zoeken, vind ik interessant.’’
14.50 u: Het bepalen van de juiste positie van de lippen moet tot morgen wachten. Vlak voor Lemke het museum verlaat, komt verslaggever Ilona de Vries voor Omrop Fryslân langs en wil fotograaf Jacob van Essen foto’s maken. 

WOENSDAG 
12.00 u: Lemke werkt nu ingeklemd tussen vier camera’s, die nodig zijn voor de livestream. Hij heeft een onrustige nacht gehad. ,,Het was Lego Masters all over. Je zit in een proces, en dat gaat door.’’ Op de foto van Sheeran in zijn telefoon heeft Lemke met witte strepen en vlakjes schetsen gemaakt. Dat geeft houvast. 
12.10 u: Lemke voert enkele wijzigingen door. Kleuren die hij voor de huid gebruikt, wil hij niet in het haar toepassen. Ook heeft hij één oog veranderd. ,,Het leek alsof hij loenste.’’ Nog een uurtje heeft hij, dit keer met muziek. Daarna start de livestream. 
13.00 u: Op Instagram en Facebook melden zich tientallen belangstellenden, zijn eigen kinderen het eerst. Lemke zwaait even naar het thuisfront. 
13.30 u: De beveiliger van dienst opent de deur en Lemke loopt met zijn eigen werk door Icons, gevolgd door de cameraman. Hij legt uit waarom hij niet heeft gekozen voor het portret van Lucian Freud of dat van David Hockney, al zijn het zijn grote helden. ,,Te weinig contrast.’’ De gelijkenis met het portret van Sheeran is al zichtbaar. 
14:00 u: Er druppelen vragen binnen. ‘Werkt u altijd staand?’ ‘Wat gaat er met het portret gebeuren?’ ‘Hoe weet u waar u een blokje moet plaatsen?’ Lemke legt alles rustig uit. Dat je kennis moet hebben van tonen en kleuren, licht en schaduw. Dat hij thuis het werk op de grond legt, om voldoende afstand te hebben tot het geheel. En dat het portret − als het deze week af komt − in het museum of in speelgoedwinkel Spellekijn komt te hangen. 
15.00 u: Er stromen nog steeds hartjes en duimpjes binnen op de sociale media. ‘Prachtig... het lijkt op Van Gogh’, luidt een commentaar. Ook kunstenaar Davidson meldde zich: ‘Looking good!’ Lemke is vereerd en bedankt de kunstenaar even in het Engels. Nog een laatste foto op zaal, en dan pakt hij zijn ladenkastjes in. Het portret maakt hij thuis af.